Τάσος Τσατάλης

Ο Μανόλο, οι μεταγραφές κι ο απίθανος διαιτητής από το Κιλκίς

Ο Τάσος Τσατάλης γράφει στο sportfm.gr για τη σημασία των επιθυμιών του Χιμένεθ ενόψει μεταγραφών και για τον ρέφερι Σέζο, που χρειάζεται… πολύ ξεκούραση.

***Δεν είναι σωστό για την ωραία μπάλα που παίζει η ομάδα του Χιμένεθ στα τελευταία ματς στο πρωτάθλημα, αλλά δυστυχώς δεν γίνεται να μην ξεκινήσεις από την διαιτησία.

***Αυτό το παλικάρι από το Κιλκίς, ο Σέζος, έχω την εντύπωση ήρθε στο ΟΑΚΑ, με το μυαλό του να έχει μπει στον πειρασμό, να είναι πρωτοσέλιδο την άλλη μέρα.

***Τα κατάφερε, με το πέναλτι – ανακάλυψη που έδωσε υπέρ της Κέρκυρας, αλλά το ματς είχε κριθεί. Λογικά έχασε την φάση. Την πάτησε. Και το λέω λόγω του χρονικού σημείου. Αυτό δείχνει πως είναι ένας ανεπαρκής διαιτητής.

***Γιατί για παράδειγμα όταν εδώ και καιρό έχει μπει στο στόχαστρο ο Βάτσιος από το ματς Λαμία- ΑΕΚ, μια φάση στην οποία γίνεται φάουλ σκληρό, για κίτρινη κάρτα, και ο Λιβάγια καταφέρνει να… τραβήξει την φάση μέσα στην περιοχή και να μπερδέψει τον διαιτητή, τι πρέπει να γίνει με τον Σέζο, που είναι κοντά στην φάση και δίνει πέναλτι, ενώ δεν υπάρχει καν επαφή;

***Μια που το φερε η κουβέντα, η ΑΕΚ από εκείνο το ματς με την Λαμία, δηλαδή συμπληρωμένες πλέον 10 αγωνιστικές, δεν έχει πάρει ακόμη πέναλτι.

***Αλλά ας γυρίσω στον Σέζο. Το πώς η Κέρκυρα έβγαλε αυτό το ματς με έντεκα παίκτες, μόνο ο ρέφερι από το Κιλκίς μπορεί να το εξηγήσει. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.
Που είδε χέρι στο κοντρόλ του Κλωναρίδη, που θα έφευγε μόνος στην περιοχή από τ’ αριστερά, πάλι μόνο αυτός μπορεί να μας το εξηγήσει.

***Με αυτά κι αυτά, δημιουργείται ένα «πακετάκι», το οποίο ο εν λόγω διαιτητής, το παίρνει και πάει σπιτάκι του για κάμποσες αγωνιστικές.

***Όπως έχει γίνει και με πολλούς άλλους διαιτητές φέτος, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα, ούτε κατά διάνοια δεν έκαναν όσα έκανε ο Σέζος το βράδυ της Δευτέρας στο ΟΑΚΑ.

***Ο Χιμένεθ παρά τις απουσίες, έφτιαξε μια ενδεκάδα που έπαιξε στρωτό ποδόσφαιρο, έβγαλε φάσεις, είχε ζωντάνια και κίνηση στο γήπεδο.

***Το «κλειδί» ήταν η παρουσία του Κονέ στην συγκεκριμένη θέση. Διαχείριση της μπάλας; Μοίρασμα;, Εμπνεύσεις που αιφνιδιάζουν τον αντίπαλο; Αλλαγές παιχνιδιού και σε σωστό timing και σε σωστά εκτελεσμένες;

***Κίνηση χωρίς την μπάλα που αύξανε κατακόρυφα τα περιθώρια για πάσες με προοπτική δημιουργίας καταστάσεων για τους συμπαίκτες του;

***Ευχέρεια στο να ακολουθήσει σωστά τις φάσεις και να γίνει επικίνδυνος, με αποκορύφωμα το γκολ;

***Όλα αυτά μαζί ήταν χθες ο Κονέ. Και ήταν η επιτομή του «8αριού» που χρειάζεται η ΑΕΚ σε τέτοια ματς. Που ψάχνει να ξεκλειδώσει άμυνες.

***Δεν ήρθε σε καλή κατάσταση, τον διαχειρίστηκαν σωστά, δούλεψε και ο ίδιος σοβαρά, με επιμέλεια και στόχο κι έστω στο τέλος του 2017, η ΑΕΚ προσθέτει έναν παίκτη με τεράστιες δυνατότητες, σε θέση που το ζήταγε πολύ.

***Επαναλαμβάνω, ειδικά για τα ματς, που πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει και την παίζουν πολύ κλειστά.

***Διευκολύνει τα πράγματα στα μεταγραφικά ένας τέτοιος Κονέ, κυρίως γιατί κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο το μοντέλο του χαφ, που ζητάει ο Χιμένεθ και πρέπει να προστεθεί στο ρόστερ.

***Ένα «6άρι», κάλυψη για τον Σιμόες ή και παρτενέρ του, ανάλογα με τα ζητούμενα βάσει τακτικής σε κάθε ματς.

***Ο Κονέ δεν έχει σχέση με την κάλυψη του κενού του Γιόχανσον και θα είναι λάθος να το δουν έτσι στην ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ σίγουρα δεν το βλέπει έτσι.

***Επιπλέον, θεωρώ πως ήταν ένα βήμα μπροστά και για τον Κλωναρίδη το ματς με την Κέρκυρα. Είναι στην φάση της ισοπέδωσης, ειδικά από όσους θεωρούν πως με το να βγάζουν παίκτες άχρηστους, αποκτούν επιχειρήματα κατά της διοίκησης της ΑΕΚ, αλλά είναι μια σημαντική μεταγραφή κι έχει πράγματα να δώσει.

***Είχε ουσιαστική συμμετοχή στο πρώτο γκολ. Τον ένιωθε η δεξιά πλευρά της άμυνας της Κέρκυρας.

***Πιστεύω πως η πληθώρα των ευκαιριών που βρίσκει ένας παίκτης με την ταχύτητα του βάσει επιπέδου της Super League, θα του δίνουν από τα άκρα αρκετές ευκαιρίες για να βρει πιο εύκολα την σωστή ολοκλήρωση των προσπαθειών του.

***Ο Κλωναρίδης είναι μια σημαντική επιλογή και ειδικά για τα άκρα. Στην θέση που τον καθιέρωσε από πέρσι ο Ουζουνίδης, στην ΑΕΚ δεν έχει περιθώριο να φανεί. Είναι πολλές οι επιλογές μπροστά του.

***Για να επιστρέψω στα μεταγραφικά, πλέον είναι σαφές πως οι επιλογές των ανταγωνιστών για τον τίτλο, στο «παράθυρο» του Ιανουαρίου, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην συνέχεια.

***Δεν είμαστε στο καλοκαίρι, που έχεις περιθώριο για περισσότερες προσθήκες υπό ευνοϊκές προϋποθέσεις.

***Και σε κάποιες από αυτές να κινηθείς ακόμη και αυτόνομα σε σχέση με τις κατευθύνσεις του προπονητή, βασισμένος σε σκεπτικό πιο μακροπρόθεσμο ίσως.

***Είμαστε στον Γενάρη, που είναι μικρά τα περιθώρια ευελιξίας. Που η ομάδα έχει πλέον μια συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα. Που έχει και συγκεκριμένα ζητήματα να λύσει. Από απουσίες ή ανακατατάξεις στο ρόστερ, όπως λόγω της αποχώρησης Πατίτο και Τρίστασον.

***Ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να καταλογιστεί στον Μανόλο λάθος στην διαχείριση κάποιων επιλογών ( που προσωπικά πιστεύω έχει συμβεί )το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Σε βαθμό που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

***Τα «θέλω» του Σεβιγιάνου λοιπόν, όσον αφορά θέσεις και χαρακτηριστικά παικτών, ίσως και πιθανών συγκεκριμένων παικτών που μπορεί να έχει στο μυαλό του, δεν μπορεί παρά να είναι το καθοριστικό κριτήριο για την μορφή της ενίσχυσης της ΑΕΚ.

***Σε αντίθεση με την εικόνα που προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάποιοι, προσωπικά θεωρώ πως ο Χιμένεθ δεν έχει υπερβολικές προσδοκίες. Αυτό το «δύο συν μία ή δυο ακόμη», που είπε πρόσφατα, δεν μου φαίνεται υπερβολικό.

***Γιατί δίνει βάση σε τουλάχιστον δύο μεταγραφές σε συγκεκριμένες θέσεις που είναι πλέον αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για να συνεχίσεις ομαλά και αφήνει ένα περιθώριο για συμπληρώματα, ανάλογα με τις ευκαιρίες που θα δοθούν.

***Για την ΑΕΚ είναι κομβικής σημασίας, να προχωρήσει ο σχεδιασμός του Γενάρη με τα «θέλω» του Χιμένεθ βασικό κριτήριο. Και με τον στόχο η ολοκλήρωση των κινήσεων, να τον βρει όσο το δυνατό περισσότερο ικανοποιημένο.

***Βασική προϋπόθεση βέβαια, να είναι απόλυτα ξεκάθαρα κι αυτά τα «θέλω» του προπονητή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x